Manifestatie de Laatste Trein

Delft vierde 24, 25 en 26 februari 2015 de grootste mijlpaal in het bouwproject Spoorzone Delft. Die week verhuisden ProRail en de bouwers de trein van het Spoorviaduct naar de Spoortunnel. HET moment om met honderden Delftse amateurkunstenaars de verhalen over het Delftse spoor nog één keer tot leven te wekken in de voorstelling 'het spoor voorbij'.

De Spoorzone-partners zijn gemeente Delft en ProRail, Dankzij NS heeft het team MLT een thuisbasis op het station Delft. Belangrijke steun zijn VSBfonds, Fonds1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

In de voorjaarsvakantie van 22-27 februari 2015 geen treinverkeer door Delft. Lees er alles over op de eigen website van de voorstelling 'het spoor voorbij', voordat het Spoorviaduct gesloopt ging worden.
http://www.werkplaatsspoorzonedelft.nl/wordpress/bedankt/  

Aanloop naar MLT

WeSD, bekend van de stationsconcerten en community art-evenementen in de Spoorzone, heeft het initiatief genomen om met de hele Delftse bevolking op een theatrale manier afscheid te nemen van het spoorviaduct in de voorstellingen van Manifestatie de Laatste Trein. De voorstellingen zullen s avonds zijn op 24, 25 en 26 februari. Daarna, vanaf zaterdag 28 februari, rijden de treinen voortaan door de tunnel. Het leven in Delft zal er nooit meer hetzelfde uitzien als ook het Spoorviaduct vlak daarna wordt gesloopt.

Voorstellingen van Manifestie de Laatste Trein 
Op tien locaties van Molen de Roos tot en met het monumentale station komen de verhalen over het spoor tot leven in scènes vol muziek, dans en zang. Het publiek verzamelt op een centrale plek en beweegt in groepen buiten op straat langs de verschillende scènes, eindigend op het station, kaartverkoop start eind januari via de webshop.

Het najaar van 2014 heeft al mooie verhalen opgeleverd, uit interviews met bewoners van de Spoorsingel en andere Delftenare die met het spoor leven. Tijdens de repetitieperiode in januari en februari gaan Delfts amateurkunstenaars deze verhalen in workshops onderleiding van professionals uit verschillende kunstdisciplines vormgeven. 

Uitzicht vanaf Molen de Roos
Uitzicht op Spoorviaduct vanaf de stelling van Molen de Roos. (c) Jens-Erwin Siemssen met dank aan Kistje vol Smaak en de Hollandsche Molen

 

 

Meedoen
Ben je een enthousiaste amateurkunstenaar of wil je graag een keer proeven hoe het is om op het podium te staan? Doe dan mee aan MLT! 

Als toneelspeler, danser, muzikant of in het zangkoor van de voorstellingen van Manifestatie de Laatste Trein. De afzonderlijke scènes zijn kort en worden een paar keer per avond gespeeld, steeds voor een nieuwe groep publiek. Het is locatietheater, dus de korte scènes buiten worden afgewisseld met een pauzeplek binnen om weer even op te warmen tot de volgende groep komt. 

Deelnemen
Wie in Delft woont en wil deelnemen, kan schitteren in het spotlicht van één van de scènelocaties. Tijdens workshops ga je samen met professionals uit verschillende kunstdisciplines die typisch Delftse verhalen vormgeven. De repetities zijn in januari en februari, op doordeweekse avonden en in de weekenden. De voorstellingen zijn ’s avonds, inclusief de generale repetitie, van 23-26 februari.

Voor dans en toneel is de startbijeenkomst op zaterdag 17 januari om 15:00 uur in de VAK, centrum voor de kunsten, aan de Westvest 9 in Delft. 

Voor zangers in het projectkoor en muzikanten een week later, op zaterdag 24 januari, ook om 15:00 uur ook in de VAK op Westvest 9

Voor de zangers: Het MLT-projectkoor wordt zo groot mogelijk en iedereen kan zich hiervoor aanmelden. De repetitiedata zijn al bekend: zaterdag 7 februari van 14-17 uur, dinsdag 17 februari van 19:30-22:30 en zaterdag 21 februari tussen 10:00-17:00 uur


Eigen bijdrage
De workshopsreeks vergt een eigen bijdrage van de deelnemers
Dans en toneel €50 pp (6-8 repetities + voorstellingen)

Muziek en zang €10 pp (3 repetities + voorstellingen)

In februari zijn er workshops licht, geluid en techniek, eenmalig à €20 pp, voor de mensen die gaan helpen met de decors en op de scènelocaties 

Aanmelden
Lijkt het je wat en heb je de tijd? Meld je dan aan bij WeSD opinfo@werkplaatsspoorzonedelft.nl en zet daarbij je naam, adres, leeftijd en discipline (zang, dans, toneel, muziek welk instrument)

Meedoen achter de schermen
Tijdens het repetitieproces wordt er parallel ook gewerkt aan de organisatie van de publieksbegeleiding en de PR. Wil je helpen posters te plakken? Wees welkom! Tijdens de voorstellingen zijn er vrijwilligers nodig om het publiek langs de locaties te gidsen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om je steentje bij te dragen aan dit mooie Delftse samenwerkingsproject. We zien je aanmelding graag tegemoet! mail naar info@werkplaatsspoorzonedelft.nl.

Monumentale station nu nog met trein
De trein stopt -nog even- op perron 1 van het monumentale NSstation Delft (c) Jens-Erwin Siemssen

Bestemming015
De multidisciplinaire Spoorzone-festivals  Bestemming015 vormden de opmaat naar MLT. In 2013 en 2014 hebben de VAK, WeSD en veel meer Delftse organisaties op allerlei locaties rond de Spoorzone optredens georganiseerd en kunstworkshops en -markten gehouden. De animo voor deze evenementen heeft mede tot de beslissing geleid om voor de grootste verandering in de Spoorzone nu MLT te organiseren.

Oldtimer onder Spoorviaduct
Oldtimers spelen een rol in één van de scènes (c) Jens-Erwin Siemssen met dank aan Het Klassiekercentrum

Transitie in de Spoorzone
Delft is al 160 jaar ontsloten voor het treinverkeer. Het Spoorviaduct is 50 jaar geleden gebouwd om het drukker wordende verkeer ruim baan te geven. Vandaag de dag is behoefte aan uitbreiding van het spoor voelbaar, evenals verlossing van de smerigheid en herrie die het viaduct voor omwonenden meebrengt. Daarom is besloten voor de bouw van een spoortunnel, een beslissing die het project Spoorzone Delft in gang heeft gezet. Dit bouwproject omvat naast de bouw van de Spoortunnel ook de ontwikkeling van geheel nieuwe stedelijke wijken. Een mooi vooruitzicht, wonen naast het centrum, op loopafstand van openbaar vervoer, vliegveld en bruisende metropolen.

Context van het artikel

Laten we van MLT een uniek evenement maken, een gebeurtenis waar Delft nog generaties lang over napraat!

 De kaartverkoop is online via de webshop. Daarnaast kunt u overdag terecht bij het verkooppunt in het centrum van de stad.