Bruisend station Delft tijdens Bestemming015

Zaterdag 22 juni was het hoogtepunt van Bestemming015. Op en rond het NSstation Delft zinderde het de hele dag lang van de vele muzikale optredens.

Vanaf 12:00 uur zwermden er al kinderen in kleurige T-shirts op en rond het station. Zij repeteerden in de regen voor hun dansreis door de Spoorzone. Na de repetities gingen zij verder met een grote gezamenlijke warming up in de stationshal, die in een spontaan dansfeestje uitmondde.

Om 13:00 uur startte de rapcanon van VAK-docent Erik Nelissen in het grote wachthok op het busplein. Toen de rap over reizen met de trein op het traject Rotterdam-Delft-Den Haag er goed in zat, reisde de groep al rappend over het perron naar de stationshal. Daar werden zij verwelkomd door de dansgroep van de kinderen met hun VAK-docenten. De vloer werd vrijgemaakt voor het optreden van de rappers waaraan iedereen in de stationshal volmondig meedeed. Uit 100 kelen klonk de Bestemming015-reizigersrap

reizende dans Bestemming015

14:00 uur was dan eindelijk het moment voor de reizende dansvoorstelling. De kinderen en hun docenten startten allemaal op verschillende plaatsen, kwamen al dansend door de stationshal op weg naar de VAK voor de grote finale. Een kleurrijke show met vele enthousiaste deelnemers en toeschouwers.

Kunstenares Hilke Zoontjes had in de zijvleugel tegenover AKO de workshop Het Reisparadijs ingericht. De hele middag konden jong & oud, passant of bestemming bereikt, aanschuiven aan maar liefst twee lange tafels om op een rol papier mee te doen aan een supergrote tekening over het festival, de trein, het station, reizigers, met stempels, stifeten en pennen, noem maar op. Het resultaat is te bewonderen op de VAK.

om 15:00 uur traden zes musicalmeiden op met een korte versie van 'Superster 2015'. Zingen, dansen en acteren. Zij showden het allemaal.

Singer-songwriter Pepijn Vermaas bracht tussen de grote groepen door rust in het programma met zijn gevoelige liedjes en begeleidde zichzelf daarbij op gitaar. Hij gaf zelfs een ode aan zijn moeder, die op dat moment in het publiek zat, maar volgens Pepijn de tekst 'gelukkig' niet zou kunnen verstaan omdat die in het Engels was.

flamenco bestemming015

Aan het eind van de middag stroomden prachtige dames op hoge hakken de stationshal in voor een vurig uur vol Flamenco. Speciaal voor het festival door de VAK Poëziewerkplaats geschreven 'copla's' waren eerst aan de beurt, poëzie begeleid door Flamencogitarist Gerardo. Docent Everdine de Vreede droeg ze intens voor aan het muisstille publiek. Iedereen was ervan doordrongen dat ze getuige waren van een speciale en wel zeer unieke, éénmalige gebeurtenis. Daarna dansten de Flamenco-koppels nog meer sterren van de hemel op de passievolle liederen van zanger Miguel. De grande finale van dit optreden was ook weer een spontaan volksfeest, het tweede van de dag, waarbij de hele stationshal stond te dansen.

Puck (de Keyser) en the Pyjammahs waren om 17:30 uur aan de beurt voor hun set. Dit jonge Delftse bandje ga je vast snel weer tegenkomen. 

Prins Hendrik Bestemming015

Aan het orkest Prins Hendrik was de eer om van 18:00-19:00 uur de festival-festiviteiten in de stationshal af te sluiten. Zij benutten de akoestiek van de stationshal met hun bewerkingen van o.a. James Bond thema's ten volle.

Een zeer geslaagde eerste editie van festival Bestemming015. 015 van Delft, maar ook 015 van het jaar 2015, waarin een grote verandering gaat plaatsvinden: het uitzwaaien van de laatste trein over het Spoorviaduct en het verwelkomen van de eerste trein door de Spoortunnel. Een grote transitie in de Spoorzone die gemarkeerd gaat worden met een grootse Manifestatie de Laatste Trein waaraan heel Delft deel kan gaan nemen. Dit festival is een grote stap onderweg naar die gebeurtenis in 2015, vandaar Bestemming015.

Aan Bestemming015 werken samen: Werkplaats Spoorzone Delft, de VAK, Stichting Perspektief, Delft Design, Gebruik de Lege Ruimte, Spoorzone Delft en Gemeente Delft.

naar het nieuwsoverzicht > >