Archief

naar het actuele nieuwsoverzicht >

Jos Lammers blogt over Spoorzone

25-02-2013 | Delftenaar Jos Lammers heeft zijn columns tot en met 2012 gebundeld in 'Stad in Stukkies'. Ook in 2013 gaat het schrijven door, lees zijn wekelijkse column op www.joslammers.nl

Lees het bericht >

Wij maken Delft enquete

24-02-2013 | De website www.wijmakendelft.nl houdt een onderzoek naar de tijdelijke ontwikkelingen rond de Spoorzone. Iedereen kan meedoen aan deze online enquete 

Lees het bericht >

Kerstconcert door Ars Vocalis in Stationshal

22-12-2012 | Op vrijdag 21 december 2012 gaf Ars Vocalis een Stationsconcert, de tweede in een lange reeks, speciaal in Kerstsferen.

Lees het bericht >

'Stad in stukkies', bundeling columns van Jos Lammers nu te koop

20-12-2012 | De wekelijkse columns van Jos Lammers met zijn waarnemingen op de bouw van de spoortunnel in Delft, zijn gebundeld in het boek 'Stad in stukkies'. Dit boeiend en humoristisch stuk geschiedschrijving ligt in de boekwinkel, en is verkrijgbaar bij elke (web)boekhandel.  

Lees het bericht >

Shop in Delft

01-11-2012 | Tijdens de donkere dagen van Delft organiseren een aantal ondernemende dames de Shop in Delft. Dit winterse evenement gebruikt de lege winkelpanden aan o.a. de Binnenwatersloot om een gezellige decembersfeer in de stad te brengen. WeSD en Spoorzone Delft helpen dit evenement mogelijk te maken. Meer informatie volgt op deze site.

Lees het bericht >

Initiatiefnemers Blauwe Toren richten zich op andere uitdagingen in Spoorzone Delft

01-11-2012 | De groep initiatiefnemers van de Blauwe Toren, een plan voor een uitzichtpunt, landmark en ontmoetingsplek in de Spoorzone, heeft aangegeven zich te gaan richten op andere uitdagingen rondom het project Spoorzone Delft.

Lees het bericht >

Abstwoudsetunnel weer open

31-08-2012 | De Abtswoudsetunnel is vanaf 31 augustus weer open. De ideale verbinding van de Poptahof naar de TU wijk is na anderhalf jaar weer toegankelijk.

Lees het bericht >

WeSD met Aardlek op Blikopenerfestival

28-08-2012 | Met een voorstelling van Aardlek verbeeldde WeSD de Spoorzone in het Blikopenerfestival. Een voorstelling over bouwen en transformatie zette het project Spoorzone op de kaart.

Lees het bericht >

Muziek aan het Spoor met Krashna

01-07-2012 | Samen met Krashna Musica trapt WeSD op 28 september af met een culturele programmering van de stationshal. Dit gezellige netwerkevenement dat maandelijks terugkeert op de vrijdagmiddag zet deze prachtige locatie en de treinreiziger in het zonnetje.

Lees het bericht >

Gebruik de Lege Ruimte: nieuw voedsel voor de stad

06-06-2012 | Benieuwd naar de Hoteltrein of de Soeck? Wat is eigenlijk Tingelen? Of wat biedt een Delftse Proeftuin of Stadskas? Het is een greep uit de eerste serie plannen die voor de tussentijd in de Spoorzone worden uitgewerkt. In alle opzichten zijn ze inspirerend voedsel voor de stad. Op zaterdag 23 en zondag 24 juni worden ze getoond als onderdeel van het Delftse programma voor de Dag van de Architectuur. Het thema dit jaar is 'Voedsel en Architectuur'.

Lees het bericht >

Studenten TU Delft en HS Rotterdam onderzoeken gebiedsontwikkeling in Spoorzone Delft

01-06-2012 | Polis, het Platform voor Urbanisatie van de TU Delft, organiseert i.s.m. de Hogeschool Rotterdam op 15 juni een workshop, waarin met experts en buurtbewoners gekeken wordt naar mogelijkheden van organische gebiedsontwikkeling in Spoorzone Delft. De workshop zal ingeleid worden door stadsbouwmeester Wytze Patijn, waarbij hij in zal gaan op de ontwikkeling van het Zuidgebied van de Spoorzone. Door het ondergronds gaan van het spoor, wordt de barrière tussen Voorhof en Delftzicht/Schieoevers opgeheven. In de workshop moeten deze twee wijken, die sterk van elkaar verschillen, verbonden worden. Daarnaast wordt er een verbinding gemaakt naar het centrum van Delft.

Lees het bericht >

Mooie Wegwijzers en Foto's Dag van de Bouw

25-05-2012 | WeSD en Spoorzone Delft wezen op 2 juni festivalbezoekers de weg naar Mooi Weer Spelen en de Dag van de Bouw. Vanuit de Spoorzone verzorgden theatraal uitgedoste Kunstkarakters de routeaanduiding van station naar de binnenstad.

Lees het bericht >

Dag van de Bouw

20-05-2012 | Spoorzone Delft doet op zaterdag 2 juni mee aan de nationale Dag van de Bouw 2012. Tussen 10.00 en 16.00 uur opent Spoorzone Delft op drie locaties haar deuren, zodat bezoekers de vorderingen in de spoortunnel van dichtbij kunnen zien. Bij Delft Bouwt zijn allerlei activiteiten en het is tevens vertrekpunt voor het treintje waarmee u een rondleiding langs de bouwput kunt maken.

Lees het bericht >

Week van de Amateurkunst verbindt Delft en Rijswijk

15-05-2012 | Check in en beleef een bijzondere tocht tussen Delft en Rijswijk. De Spoorzone staat bol van de activiteiten van amateurkunstenaars tijdens de landelijke Week van de Amateurkunst! Van 2 t/m 9 juni laten amateurkunstenaars hun talenten zien. Centra voor de Kunsten De VAK en Trias slaan samen met het amateursveld de handen ineen om deze week een aantrekkelijk programma neer te zetten. Gedurende de week zal er op allerlei bijzondere Delftse en Rijswijkse locaties opgetreden worden.

Lees het bericht >

Tussentijdse stand van zaken GLR

01-05-2012 | Gebruik de Lege Ruimte, Werkplaats voor de Tussentijd in de Spoorzone, verzamelt sinds het najaar van 2011 plannen voor tijdelijk gebruik van de lege kavels in het spoorzonegebied van Delft. Het project is een initiatief van WeSD en TOP, twee burgerorganisaties in Delft. Met Gebruik de Lege Ruimte willen de initiatiefnemers de kwaliteit benadrukken en de positieve kracht van de tussentijd benutten als onderdeel van de ontwikkeling van het spoorzonegebied.

Lees het bericht >

We breien er een mooi eind aan!

09-03-2012 | Vanaf 10 maart is de kleurrijke fototentoonstelling ‘Breien voor Spoorzone’ te zien in informatiecentrum Delft Bouwt. De tentoonstelling is het sluitstuk van de Warme Wintergroet en geeft een impressie van alle (wild)breiactiviteiten, die in de maanden januari en februari 2012 voor Spoorzone Delft hebben plaatsgevonden. Een dag eerder werd de tentoonstelling feestelijk geopend, samen met ruim 40 enthousiaste breiers die hun bijdrage aan het project geleverd hebben.

Lees het bericht >

Kunt u mij de weg naar huis vertellen?

07-03-2012 | Een nieuwe lente, een nieuw Diner Pensant. Woensdag 21 maart organiseert Werkplaats Spoorzone (WeSD) i.s.m. MoTiv en StiP het vijfde Diner Pensant, ditmaal in de Koornbeurs. Studenten en bewoners van Delft praten eten en denken mee over ervaringen en vraagstukken van mobiliteit rond de spoorzone.

Lees het bericht >

Spoor van Gedichten

02-02-2012 | Op 31 januari trokken een groot aantal dichters door de Spoorzone Delft, op zoek naar inspiratie tussen de zandhopen van het bouwproject. Met de VAK, centrum voor de kunsten, en WeSD werken ze aan een Spoor van Gedichten door Delft. 

Lees het bericht >

Je kunt er niet meer door!

21-01-2012 | Het fietstunneltje onder het station gaat vanwege de herinrichting van de Spoorzone dicht. Voorlopig voor doorgaand verkeer en na 2016 zal de tunnel definitief verdwijnen. WeSD wil dat samen met buurtbewoners uit het Westerkwartier en andere stadsgenoten vieren.

Lees het bericht >

Wildbreien langs de nieuwe route

02-01-2012 | Op 23 januari werd de nieuwe looproute naar het station geopend door wethouder Milene Junius. De nieuwe route wordt gemarkeerd door een aantal wild gebreide kunstwerken. Deze kunstwerken, bestaande uit gerecyclede fietsen en versierde hekwerken, zijn door verschillende organisaties en personen in de stad voorzien van een wollen jasje.

Lees het bericht >

Meganimator in de Spoorzone

24-12-2011 | Begin december had de Spoorzone een nieuw fenomeen op bezoek. Op uitnodiging van WeSD heeft de Meganimator, een vreemd rijdend animatie laboratorium, de omgeving van de spoorzone in beweging gezet. Stilstaande objecten, lopende mensen zijn foto voor foto iets verplaatst of veranderd. Waarna ze, achter elkaar gezet, een film vormden met het thema "Spelen in Uitvoering", aan het werk in onze eigen mega-zandbak!

Lees het bericht >

Werkplaats voor de Tussentijd presenteert Parade van Plannen

21-12-2011 | Onder grote belangstelling werd woensdag 21 december de balans opgemaakt van de eerste periode van Gebruik de Lege Ruimte. De 39 plannen die werden gepresenteerd tonen een inspirerend en gevarieerd palet aan mogelijkheden om met de ‘lege ruimte’ om te gaan. Vijf deskundigen voorzagen de plannen van constructief commentaar. In de discussie die volgde werd de betekenis van tijdelijke projecten voor de ontwikkeling en identiteit van de Spoorzone uitgediept. 

Lees het bericht >

Presentatie boek "Spook van de Spoorzone"

22-11-2011 | Op lichtjesavond 2011 om 18.00 uur ontvingen de wethouders Junius van de Spoorzone en Vokurka van Onderwijs bij boekhandel Huyser de eerste officiële exemplaren van het boek ‘Het Spook van de Spoorzone’. De schrijver Bies van Ede en de illustrator, Delftenaar Mark van Huystee, signeerde hierna de hele avond en er werd een filmpje opgenomen waarin alle kinderen, die verkleed naar de Choorstraat waren gekomen, meespelen.

Lees het bericht >

Spoorzonekerken: Dienst van de Spoorzone

11-11-2011 | Spoorzonekerken.nl is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Delft. Zij tonen hun betrokkenheid bij het bouwproces van de Spoorzone en bij wat dat maatschappelijk allemaal teweeg brengt. Eén van de activiteiten van Spoorzonekerken.nl is de halfjaarlijkse 'Spoorzone-dienst'. Iemand die bij de Spoorzone betrokken is wordt uitgenodigd om de kansel te bestijgen en een 'lekenpreek' te houden over wat hem of haar beweegt. Bas Verkerk gaf in juni 2011 de aftrap.

Lees het bericht >

Extra Brainstorm Gebruik de Lege Ruimte

01-11-2011 | Op donderdag 10 november wordt in TOP Delft de tweede brainstormsessie gehouden als onderdeel van het werkplaatsprogramma Gebruik de Lege Ruimte. De brainstormbijeenkomsten geven een vervolg aan de eerste ideeën voor tijdelijk gebruik in de Spoorzone. Op het programma staan onder andere presentaties van Groenschuttingen, Proeftuin Delft, de Soeck, de Hippe Tip en een plan van kunstenaarscollectief Informal Strategies. 

Lees het bericht >

Spooracademie officieel begonnen

31-10-2011 | Negen scholen voor primair onderwijs namen de afgelopen dagen voor hun leerlingen splinternieuwe Spoorboekjes in ontvangst. Deze gele mappen horen bij de Spooracademie, een initiatief van stichting Buitenste Boven en WeSD. Leerlingen uit de groepen 4 tot en met 8 kunnen in deze map lessen verzamelen over vroeger, nu en de toekomst van de Spoorzone van Delft. Ze leren dankzij de Spooracademie over geschiedenis, archeologie, planologie, architectuur, techniek, veiligheid, bouwen, aardrijkskunde, beroepsoriëntatie en kunst. Dit alles aan de hand van wat er te zien en te weten valt in de Spoorzone van Delft, de 'bouwput' waarmee deze kinderen hun hele jeugd te maken hebben. 

Lees het bericht >

Diner Pensant: de transformatie van de spoorzone

30-10-2011 | Zaterdag 29 oktober organiseerde WeSD een Diner Pensant op de stationszolder. Deelnemers werden tijdens het diner uitgedaagd om mee te denken over de spoorzonetransformatie. Experts Dirk van der Ven van Walas Concepts en Lodewijk Lacroix van Stadsgewest Haaglanden vertelden over hun ervaringen met tijdelijke gebiedsontwikkelingen.

Lees het bericht >

Werkplaats Gebruik de Lege Ruimte van start

12-10-2011 | Spoorzone Delft is meer dan alleen een spoortunnel. Doordat het spoor ondergronds gaat, ontstaat er ruimte voor de herontwikkeling van het gebied rond het huidige spoorwegtracé. Tussen het Bolwerk en de Mercuriusweg wordt de komende jaren een geheel nieuwe wijk gebouwd. Door de gewijzigde situatie op de vastgoedmarkt wordt later gestart met de bovengrondse bouw en kunnen er minder woningen per jaar worden afgezet. Daardoor komt er tijdelijk ruimte beschikbaar op de nog onbebouwde kavels. Voor de periode van één of meerdere jaren komen kavels vrij te liggen. Gedurende die periode willen Spoorzone Delft en de gemeente Delft de tijdelijke lege kavels optimaal benutten. WeSD en TOP hebben hiervoor een initiatief ontwikkeld onder de titel Gebruik de Lege Ruimte.

Lees het bericht >

WeSD slingerde mee door het Westerkwartier

10-10-2011 | WeSD was dit jaar ook weer aanwezig tijdens Slinger door de Wijk. Tussen de buien door was het best druk, met name het bouwen van LEGO-treinen was een voltreffer. Na een demonstratie in een grote pagodetent aan de Raamstraat konden kinderen zelf aan de slag met LEGO. Het record dat door de First Lego League erkend wordt werd meteen op naam van het Westerkwartier bijgeschreven.

Lees het bericht >

Hartstocht achter het Spoor

01-09-2011 | Wijkbewoners van het Westerkwartier maakten vier opmerkelijke theatervoorstellingen op lokatie! We waren getuige van buurtbewoners die zich op een bijzondere manier in de Spoorzone inleefden? Ze voerden ons mee in het spoor van Stieneke en Remco en hun bijzondere huwelijk.

Lees het bericht >

Ontspoord Festival

01-09-2011 | Programmering online - Ontspoord Festival is een tweejaarlijks terugkerend evenement in de spoorzone. Voor het festival worden mooie plekken gezocht die vanwege de bouwactiviteiten tijdelijk leeg staan. In 2009 vond het festival plaats in een 19e eeuws legerdepot. Twee podia met daar tussendoor verbindende theateracts zorgden voor een lekkere sfeer en bijzondere optredens. Dit jaar vormt een voormalig brandweerterrein langs het Locomotiefpad de festivallocatie. 

Lees het bericht >

Het Spook van de Spoorzone

08-08-2011 | Alsof het een publiciteitstunt voor het nieuwe boek van Bies van Ede betreft waarde er de eerste week van augustus een spookje in de stationstoren. Het AD en de Telegraaf kwamen naar Delft om het spookverhaal te verifieren. In werkelijkheid ging het echter om een vakantieactiviteit die WeSD samen met PiT2People van 21 juli tot 12 augustus organiseerden.

Lees het bericht >

Nieuw in de mediatheek

01-08-2011 | Toegevoegd aan de pagina mediatheek: de filmpjes die Siebe Voogt voor WeSD gemaakt heeft over het Akoestisch Uurtje en Mooi Weer Spelen op de Binnenwatersloot.

Lees het bericht >

Bagijnetoren met nieuwe ogen

13-07-2011 | Delft, 13 juli 2011: Het Bagijnemonument doet een stap in de moderne wereld. En torent daarboven uit, straks rijden onder zijn voeten treinen door. Als een tijdloze wachter staat hij weer bij het Bagijnehof. We zullen het uitzicht missen. Er valt nu wel meer licht door de ramen en ons huisje is weer beter zichtbaar. Wanneer we naar buiten kijken zien we een nieuw hoofstuk Spoorzone Delft.

Lees het bericht >

Start Spoorzonekerken.nl

15-06-2011 | Op zondag 26 juni 2011 vindt de start plaats van Spoorzonekerken.nl in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal 20 in Delft, aanvang 18.30 uur. Burgemeester Bas Verkerk zal dan de 'lekenpreek' verzorgen. Het thema is: "Boren naar zin". 

Lees het bericht >

De verbinding van Delft

12-06-2011 | Zaterdag 11 juni was ik gevraagd om te notuleren bij het Diner Pensant in Hotel Coen. Dit is alweer de vierde editie. De vraagstelling luidt: 'Hoe gaan wij vormgeven aan de Spoorzone? Hoe willen we bijdragen aan de 'heelwording van een stad'? Bouwen aan verbinding, dus ik ben benieuwd. Het menu van de avond biedt voeding voor lichaam en geest.

Lees het bericht >

Coco Bowles wint BWS Bokaal

09-06-2011 | Begin juni werd een serie van 10 feestelijke zaterdagen aan de Binnenwatersloot afgesloten met een bandcontest. Daarbij streden vier bands om de BWS Bokaal en voor een optreden tijdens het Ontspoord II festival, begin september in de Spoorzone. Er was veel publiek, de terrasboot zat vol en het werd een swingende battle, waarbij het de jury niet makkelijk gemaakt werd. En de winnaar is ...........

Lees het bericht >

Bouwen aan herinnering

01-06-2011 | Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD) nodigt u uit voor het vierde Diner Pensant. Onder het motto ’De verbinding van Delft’ gaan we op zaterdagavond 11 juni in Hotel Coen op zoek naar verbinding tussen de sporen van Delft. Na het welkomstwoord en de maaltijd komen twee bijzondere sprekers aan bod die voeding geven aan een afsluitende dialoog. Denkt u met ons mee?

Lees het bericht >

Spoorzone als inspiratie voor schilderijen

31-05-2011 | Voorafgaand aan het Diner Pensant, dat op 11 juni in Hotel Coen plaatsvindt, wordt om 18.00 uur een kleine expositie van Mia Westerhof geopend.

Lees het bericht >

Nieuwsbrief WeSD

06-05-2011 | WeSD nieuwsbrief mei 2011

Lees het bericht >

Spooracademie verovert Delft

01-05-2011 | Buitenste Boven start dit schooljaar de Spooracademie in meer dan 50 klassen in Delft. Kinderen leren op school over techniek, cultuur en historie aan de hand van het bouwproject waar ze dagelijks mee in aanraking komen.

Lees het bericht >

Er hangt @ietsindelucht (update 19 april)

14-04-2011 | Maandag 18 april hangt er letterlijk iets in de lucht rondom het Station Delft. Grote ballonnen markeren de nieuwe looproute van de tramhalte naar het busstation. Via Twitter (@ietsindelucht) kan iedereen deelnemen aan het gesprek over de spoorzone, van vroeger, nu en de toekomst. De meest in het oog springende inzendingen worden de week erna op de ballonnen geschilderd. Zo betrekken WeSD en Spoorzone Delft de voorbijgangers bij de verandering van de stad.

Lees het bericht >

TU Studenten presenteren filmpjes geïnspireerd door de Spoorzone

08-04-2011 | Op donderdag 7 april jl toonden verschillende groepen studenten van het 3e jaars keuzevak Cross Media Interaction Design (CMiD) hun filmpjes die zijn gemaakt met Spoorzone Delft als inspiratiebron.

Lees het bericht >

Spoorzone biedt schat aan leerervaringen

21-03-2011 | Stichting Buitenste Boven biedt lesprogramma’s archeologie, techniek en cultuur voor kinderen, in samenwerking met WeSD en geïnspireerd door het project Spoorzone Delft.

Lees het bericht >

Case Study Polis, een verslag van het eerste Ontwerpatelier

18-03-2011 | Donderdag 9 maart verzamelden studenten van de faculteit Bouwkunde zich voor het oude stationsgebouw van Delft. Hier werd door een samenwerking van OBS, WesD en Polis, studievereniging voor Urbanisme & Landschapsarchitectuur, de gehele dag aan een ontwerpwedstrijd gewerkt. Deze ontwerpwedstrijd (case study) is een kans voor studenten om met realistische problemen uit de praktijk aan de slag te gaan. Het doel van de case study ‘Spoorzone Delft’ was een origineel ontwerp te leveren voor een aantal terreinen, die als gevolg van de herontwikkeling van het stationsgebied tijdelijk leeg komen te staan.

Lees het bericht >

Ondertekening overeenkomst tussen OBS, ProRail en WeSD

14-03-2011 | WeSD is erg blij met de ondertekening van de formele overeenkomst met OBS en ProRail. Maandag 21 maart om 13.00 uur wordt de overeenkomst van WeSD met OBS en ProRail officieel ondertekend. U wordt bij deze van harte uitgenodigd om hiervan getuige te zijn, in Delft Bouwt aan de Barbarasteeg.

Lees het bericht >

Kom Binnen! Watersloot - activiteiten op de Binnenwatersloot

12-03-2011 | Op 19 maart start een serie van tien zaterdagen met activiteiten op de Binnenwatersloot. De Binnenwatersloot is gesloten voor doorgaand verkeer, maar geopend voor bezoekers! Kom Binnen! Watersloot.

Lees het bericht >

Diner Pensant

01-02-2011 | Het persbericht over het Diner Pensant d.d. 5 feb (op de voorpagina van Delftse Post d.d. 2 feb) en het nieuwsbericht (impressie van Hubertus Bahorie in Delft op Zondag d.d. 13 feb) vind je op de pagina Wat doet WeSD, in de lijst met Projecten.

Lees het bericht >

Een schatkist in de Spoorzone

01-01-2011 | Erik de Jong heeft een idee ingebracht bij WeSD om een grote schatkist te maken met materialen uit de Spoorzone. In de schatkist zitten ontelbaar veel lades met daarin herinneringen aan het bovengrondse spoortraject, van de Gistfabriek tot voorbij de Gamma. Er is ook plaats voor persoonlijke herrinneringen van bewoners, heb je suggesties meld dat dan via info@werkplaatsspoorzonedelft.nl.

Lees het bericht >

Burendag 2010 - schilderen langs het spoor

26-09-2010 | Als onderdeel van een geslaagde burendag gingen kinderen en volwassenen uit de Dirklangendwarsstraat aan de slag met verf en penseel. De schilderingen worden gebruikt om de doeken op de bouwhekken aan het einde van de straat een leukere aanblik te geven.  

Lees het bericht >

Opzien aan het Spoor - een illegale bushalte in de Spoorzone

01-07-2010 | Deze zomer bezoekt een rijdende bushalte iedere vrijdag rond het spitsuur het stationsgebied. In deze bushalte bent u welkom voor een ontmoeting met WeSD, ook al komt er nooit een bus. Op vrijdag 23 juli arriveert de bushalte voor het eerst in de Spoorzone. Opzien aan het Spoor is een onderdeel van de manifestatie Leven aan het Spoor. Kom langs en Doe Ook Mee!

Lees het bericht >

OPROEP: Laat u filmen over het leven aan het spoor!

03-06-2010 | Werkplaats Spoorzone Delft nodigt u uit om een portret van u vast te leggen op film over de Spoorzone voor het project 'Leven aan het Spoor'.

Lees het bericht >

WeSD naar toekomst 2.14

02-06-2010 | Een Blauwe Toren als observatiepost aan het bouwterrein, een spooracademie voor kinderen en jongeren, de langste tentoonstelling ter wereld op bouwhekken, een emotioneel afscheid tijdens Opera laatste trein in 2013, of een nieuwe aankleding voor het tunneltje onder de sporen. Je kunt het zo gek niet bedenken of WeSD is er al mee bezig. In de strategienota WeSD 2.14 dat afgelopen week is gepresenteerd aan de Commissie van Advies en de leden valt de toekomst van WeSD te lezen.

Lees het bericht >

Betrokkenheid “ONZE tunnel” is groot

02-06-2010 | Nog niet eerder is de betrokkenheid van bewoners bij het Spoorzone project zo helder gebleken als tijdens het symposium Delft Bouw aan je toekomst, dat op maandag 19 april plaatsvond in Theater De Veste. Verschillende sprekers presenteerden hun visie en discussieerden over de potentie van het gebied. Bezoekers, die (al snel) het project adopteerden als ‘ONZE tunnel', waren enthousiast over de mogelijkheden die de Spoorzone komende jaren te bieden heeft.

Lees het bericht >

Getimmerde boom brengt nodige sfeer in de Spoorzone

02-06-2010 | Sfeerverplichting is het winnende concept van de WeSD Innovation Award, uitgereikt tijdens het symposium Delft Bouw aan je toekomst. De winnaars, Erik Wolsky en Joeri van Ommeren, stellen voor om een verhuisbaar mikropark te maken dat wordt gekarakteriseerd door een getimmerde boom. Deze uit sloophout op te trekken boom is tegelijkertijd een uitkijkpunt over de bouwplaats. En hij zorgt door zijn uitlichting voor sfeer, ook wanneer de bouw voltooid is en het groen in dit gebied nog moet groeien.  

Lees het bericht >

Kunstenaars bedenken lichtspel in tunneltje met OVchipkaart

02-06-2010 | Het symposium Delft Bouw aan je toekomst levert een enorme BOOST aan innovatief en creatief Delft. Tijdens het symposium zijn veel nieuwe projecten gelanceerd voor het Spoorzone gebied. De kunstenaar Aad Kruiswijk bedenkt nieuwe aankleding voor het tunneltje onder het spoor door middel van verschillende kleuren licht, die met de OV Chipkaart te bedienen is. Dit revolutionaire idee is door de NS met open armen ontvangen.

Lees het bericht >

Tijdelijke ruimte stimulans voor creatieve economie

16-03-2010 | Lege panden die gezamenlijk een blauwgeschilderd kunstwerk vormen. Een verlaten loods die wordt ingericht als fietsenstalling. Een hotelkamer in de stijl van een stationsrestauratie wordt ingericht als uitkijkpunt over de bouwput. De tijdelijke ruimte in grote bouwprojecten zoals Spoorzone Delft brengt unieke kansen met zich mee voor de creatieve sector.

Lees het bericht >

Frank Koenen brengt Ovidius naar Delft

21-02-2010 | De lezing over 'de Metamorfosen van Delft' goed ontvangen op diner Pensant. Ada Haasnoot en Jan de Vette ervaren het 'Slapen aan het Spoor' in speciale Spoorzonekamers in hotel Coen.

Lees het bericht >

Stadsdialoog over markante plekken Spoorzone

03-02-2010 | Delft denkt mee. Op het symposium 'Delft Bouw aan je Toekomst'  gaf wethouder het startsein voor een 'Stadsdialoog' over de inrichting van vier markante plekken in de Spoorzone. Het college wil pas besluiten over deze plekken nadat Delftenaren hun ideeen hebben ingebracht.

Lees het bericht >

WeSD doet mee met de Delftse Beursvloer!

03-02-2010 | Dit jaar viert de Delftse Beursvloer op 9 maart haar lustrum in DOK: al vijf jaar wordt er een ontmoeting georganiseerd tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. WeSD is er bij.

Lees het bericht >

Winnaars Ontwerpproject IO; ouderen spelen belangrijke rol in spoorzone

25-01-2010 | Op vrijdag 22 januari werden de projecten van 14 studentengroepen IO CMid gepresenteerd. De ontwerpen richtten zich op het betrekken van Delftenaren bij het spoorzoneproject.

Lees het bericht >

Presentatie winnende gedichten en kunstwerk de Blauwe Fietsenstalling

24-01-2010 | Afgelopen zondag, tijdens de opening van het nieuwe busplatform en het kunstwerk de Blauwe Fietsenstalling, werden de winnaars van de gedichtenwedstrijd bekendgemaakt. De winnende leus werd op de zuidgevel van de fietsenstalling geschilderd. "Iets dat verdwijnt is niet weg. Het verstopt zich alleen."

Lees het bericht >

Filmbeelden voorstelling 'Retourtje Delft' op website

16-01-2010 | In het derde cultuurweekend in september 2009 stond de spoorzone centraal. Een van de grootste activiteiten in dit weekend was de voorstelling 'Retourtje Delft', van Jan van der Mast en Wilma Keizer. De beelden van deze prachtige voorstelling zijn nu te vinden in onze mediatheek.

Lees het bericht >

TU Delft studenten presenteren projecten over Spoorzone

15-01-2010 | November 2009 is voor Bachelor studenten Industrieel Ontwerpen van de TU Delft het keuzevak Cross Media Interaction Design gestart. Op 22 januari worden de resultaten gepresenteerd.

Lees het bericht >

Gedichtenwedstrijd

12-01-2010 | WeSD heeft een gedichtenwedstrijd uitgezet om een pakkende leus te vinden die de komende drie jaar de gevel van de nieuwe fietsenstalling zal sieren.

Lees het bericht >

Anne Koning en Peter Gossink openen project 'SLAPEN aan het spoor' tijdens DINER PENSANT

16-11-2009 | Op zaterdagavond 28 november openen wethouder Anne Koning (o.a. Spoorzone) en projectdirecteur Peter Gossink van Combinatie Crommelijn om 19.00 de Spoorzone kamers in hotel Coen. Een nacht in de Spoorzone kamers is meer dan een nachtje slapen in een hotel. Het is een belevenis, een ervaring.

Lees het bericht >

Ontmoeting 22 november 2009

10-11-2009 | Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD), opgericht door een groep enthousiaste burgers, organiseert op zondag 22 november 2009 een bijeenkomst met inwoners van Delft in de wijk Hof van Delft. Bent u geïnteresseerd in het leven aan het spoor, benieuwd naar de Blauwe Toren of nieuwsgierig naar de plannen van de Droomtuin? U en ook kinderen zijn van harte welkom vanaf 14.00 uur in wijkcentrum De Wending.

Lees het bericht >

Foto's cultuurweekend

18-09-2009 | Tijdens het derde cultuurweekend zijn veel foto's gemaakt.Een collage vindt u via deze link.

Lees het bericht >

Leven aan het Spoor

12-08-2009 | De manifestatie LEVEN aan het Spoor is een initiatief van Werkplaats Spoorzone Delft en laat zien wat leven aan het spoor is nu de trein nog boven de grond rijdt. Tijdens het culturele weekend Delft op de Kaart beleeft deze manifestatie haar kick-off met onderstaande activiteiten: MUZIEK aan het Spoor: pianist Serg van Gennip & Gran Partita Mozart voor blazersETEN aan het Spoor: SpoorzonemenuSLAPEN aan het Spoor bij Interieur DecorDANSEN aan het Spoor: Transformation as InspirationSLAPEN aan het Spoor: hotel Coen spoortWANDELEN langs het Spoor: Spoorzone verteltETEN aan het Spoor: Schaften met de bouwers

Lees het bericht >

Cultuurweekend "Delft op de kaart"

30-06-2009 | 'Spoorzone' en 'Delfts Blauw' staan centraal tijdens cultuurweekend 'Delft op de kaart'

Lees het bericht >

Artikel over Delfts Blauwe Panden

25-05-2009 | Op de website www.spoorzonedelft.info staat een artikel over de Delfts Blauwe Panden. Zeker het lezen waard!

Lees het bericht >

Foto's onthulling Delfts Blauwe Panden

09-05-2009 | Het kan u niet ontgaan zijn, de Delfts Blauwe Panden zijn inmiddels onthuld. Hier vindt u foto's. 

Lees het bericht >

DigDelft

28-03-2009 | Dig Delft to the future is een project van Master studenten van de Faculteit van het Industrieel Ontwerpen, TU Delft. Het project richt zich op Spoorzone project dat de komende 10 jaar gaat spelen in Delft. Al heel veel jaren rijdt de trein dwars door Delft over een viaduct. Dat viaduct gaat weg en Delft krijgt nu eindelijk zijn spoortunnel.

Lees het bericht >

Meer Delfts Blauwe Panden

19-03-2009 | Vanaf maandag 23 maart 2009 wordt gestart met het vervolg op het eerste Delfts Blauwe pand aan het Stationsplein te Delft. TV West heeft hier een rapportage over gemaakt: http://delft.westonline.nl/nieuwsitem/28177 Jan van der Mast heeft één van de panden voorzien van een tekst, lees hier verder.

Lees het bericht >

Scholieren Stanislas doorkruisen centrum

17-03-2009 | Een bericht uit de Delftse Post van 13 maart 2009

Lees het bericht >

Coen de Jong verlicht donkere onderdoorgang

16-02-2009 | 16-02-2009 - Coen de Jong verlicht de donkere onderdoorgang van het spoorviaduct met kunstbakken.

Lees het bericht >

Metamorfose Delftsblauwe panden

29-01-2009 | Persbericht: Metamorfose Delfs Blauwe panden Spoorzone Delft klik hier voor de foto's van het Delfts Blauwe Pand

Lees het bericht >

De Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD) gaat niet bouwen, maar wel scheppen.

15-01-2009 | Delft 27 november 2008 - Op 27 november jl. vond de 1e ontmoeting plaats in DOK. Onder het motto: WeSD biedt kansen en mogelijkheden voor iedereen. Ondernemers en bedrijven, belangenverenigingen en omwonenden, creatievelingen, theatermakers en kunstenaars, onderwijsinstellingen en kennisinstituten, pers en politiek, individuen en groepen, de spoorzone raakt ons allemaal.

Lees het bericht >

Persbericht 28 november 2008

30-11-2008 | Persbericht over de 1e ontmoeting van WeSD met burgers, bedrijven, theatermakers en nog meer belangstellenden op 27 november jl.

Lees het bericht >

Nieuwsbericht 21 november 2008 in DP

18-11-2008 | Op vrijdag 21 november 2008 stond het volgende artikel in de Delftse Post. We hadden twee mooie koppen. Kansen voor het opscheppen en Delft uw kansen.

Lees het bericht >

Persbericht van 18 november 2008

17-11-2008 | Dit is ons tweede persbericht over de Ontmoeting op 27 november 2008.

Lees het bericht >